Založ si blog

Zhotovenie dámskej sukne

Celkový vzhľad: Jednoduchá dámska sukňa s jednosmerným záhybom na prednej strane.

Predný diel: V strede predného dielu je jednosmerný záhyb zošitý do vzdialenosti 20cm od pása. Šírka záhybu   je 8 cm. Na prednom diely sú 2 pásové odševky, prežehlené do bočných strán.

Zadný diel: Má 2 pásové odševky, ktoré sú prežehlené do bočných strán.

Pásec: Je široký 3 cm a je spevnený tuženkov, na prednom diely je ukončený hrotom v ktorom je vyšitá dierka. Na predĺženom pásci zadného dielu je prišitý gombík. Pásec je všitý z lícnej strany a z rubnej strany je zapošitý ručne. Pri bočných švoch sukne sú pod páscom všité vešadlá.

Polohovanie

1)       Dĺžkové rozmery strihových dielov polohujeme na odevný materiál po osnove

2)       Ak má odevný materiál lesk, vlas a vzor polohujeme po osnove jedným smerom, ak má odevný materiál vzor káro musíme brať zreteľ na nadväznosť vzoru vo švoch.

3)       Pri polohovaní 2.dielnej sukne striháme obidva diely do priehybu, preto aj odevný materiál preložíme do dvojitého priehybu. Pásec polohujeme v smere útku odevného materiálu, ale keď chceme šetriť materiál a striháme menšie číslo veľkosti, môžeme strihať aj po osnove.

Súpis operácií technologického postupu

1)prípravné práce

-zakresliť všetky značky

2)zhotovenie predného dielu sukne

-obnitkovať bočné kraje predného dielu

-zastehovať záhyb

-zošiť jednostranný záhyb

-odšiť predné pásové odševky

-prežehliť predné pásové odševky

3)zhotovenie zadného dielu sukne

-obnitkovať bočné kraje zadného dielu

-odšiť zadné pásové odševky

-prežehliť zadné pásové odševky

4)zhotovenie pásca

-vystužiť pásec

-ušiť pásec

-vyžehliť pásec

-zhotoviť vešadlá

5)montáž sukne

-zošiť zostehované bočné kraje predného a zadného dielu

-rozžehliť bočné švy

-všiť zips do ľavého bočného šva

-skontrolovať sukňu v páse

-všiť stehovaný pásec do sukne

-prežehliť šev šitého pásca

-zapošiť spodnú stranu pásca

-vyžehliť pásec a vyšiť dierku

-naznačiť dolný kraj sukne

-zastehovať záložku a zapošiť záložku

-odstrániť pomocné stehy

6)dokončenie sukne

-vyžehliť sukňu

-našiť gombík na pásec

Podrobný technologický postup

1)Prípravné práce

  1. Preznačíme na spodnú polovičku predného dielu tieto značky: šírku dolnej záložky a predný pásový odševok, v ľavom bočnom okraji dĺžku rázporku.
  2. Na zadnom diely preznačíme tvar odševku, dĺžku dolnej záložky, šírku bočných záložiek, v ľavom bočnom okraji dĺžku rázporku.značíme pomocou značkovacieho stehu, alebo kriedy.

2)Zhotovenie predného dielu

  1. Obnitkuje sa na obnitkovacom stroji a farba nití by mala byt zhodná z farbou tkaniny
  2. Zastehovať záhyb: Predný diel sa zloží lícnou stranou k sebe, aby sa bočné kraje kryli. Záhyb sa stehuje od dolného okraja k pásovému okraju. Stehuje sa tesne vedľa naznačenia.
  3. Zošiť jednostranný záhyb: Predný diel sukne sa položí na dosku šijacieho stroja, tak aby bol záhyb na pravej strane. Záhyb sa zošije od pásovej línie, presne v naznačenej 20cm dĺžke a ukončí sa priečnym odšitím.
  4. Zažehliť záhyb: Pred zažehlením záhybu sa odstránia pomocné stehy vo šve záhybu, zvyšná časť sa ponechá. Predný diel sa poloťí na žehliaci stôl,rubnov stranou hore, záhyb sa preloží k pravému bočnému okraju sukne a žehlí sa pozorne cez vlhkú predstierku.
  5. Odšiť predné pásové odševky: Odševok zložíme lícom k sebe, naznačením na seba, zašpendlíme a zastehujeme. Odševok odšijeme s uzašitím od pásového okraja až k vrcholu do stratena kde neuzašívame ale ponecháme volné konce vrchnej a spodnej nite ktoré uviažeme.
  6. Prežehliť predné pásové odševky: Odševky prežehlíme z rubnej strany na klopníku cez vlhkú predstierku, pri čom dbáme aby sme šev nenatiahli a nepretlačili na lícnu stranu. Prežehľujeme smerom k bočnému kraju.

3)Zhotovenie zadného dielu

  1. Obnitkovať bočné kraje zadného dielu.
  2. Odšiť zadné pásové odševky-tak ako na prednom dieli
  3. Prežehliť zadné pásové odševky-tak ako na prednom dieli

4)Zhotovenie pásca

  1. Našiť tuženku na pásec: Na rubnej strane pásca sa naznačí stred od okraja po celej dĺžke. Výstuž sa priloží presne podľa naznačenia na stred a predšije sa 0,5 cm od stredu pásca
  2. Ušiť pásec: Pásec sa zloží na polovicu lícnou stranou k sebe a zošpendlí sa. Na pravý okraj sa naznačí súmerná špička, na ľavý okraj sa naznačí 1cm šev a dĺžka na prehnutie pásca. Šev sa rozstrihne na 0,5cm, tkanina v rožku a špičke sa vystrihne. V ukončení šitia sa prepnutie na pásec nastrihne v šírke 1 cm, prevráti sa na lícnu stranu a v predšitej časti sa vymedlí.
  3. Vyžehliť pásec: Pod vlhkou predstierkou
  4. Zhotoviť vešadlá: Vešadlá sa zhotovia z krajovky farby tkaniny. Krajovka sa preloží na polovicu a prešije na kraji strojom. Dĺžka vešadla je 8 cm.

5)Montáž sukne

  1. Zošiť zostehované bočne kraje predného a zadného dielu: (Pri stehovaní bočných krajov predného a zadného dielu postupujeme takto-predný a zadný diel sukne si priložíme lícnou stranou k sebe bočnými pásovými a dolnými okrajmi zarovno. Stehujeme po prednom diely, najprv pravý šev od pásového okraja smerom k dolnému okraju, potom ľavý bočný okraj od dolného okraja po vrchol rázporku). Šitie začíname aj končíme s uzašitím.
  2. Po zošití bočných krajov vytiahneme pomocné stehy, stehovanie ponecháme v dĺžke rázporku.
  3. Rozžehliť bočné švy

 

 

Minerálne vlákna

18.03.2012

Azbest Je to dôležitá nerastná surovina ktorá sa dá spriadať. Najväčšie množstvo azbestu sa dobýva v Kanade, v menšom množstve v Južnej Afrike a v Severnej Amerike. Má sivú, zelenú alebo hnedú farbu. Kanadský azbest je takmer biely, africký je modrastý. Dá sa rozdeliť na vlákna 10 až 80mm dlhé. Vlastnosti azbestového vlákna: Vlákna sa rozpúšťajú pri teplote [...]

Vlákna z prírodných polymérov

18.03.2012

Regenerovaná celulóza – Viskózové vlákna Vyrábajú sa z buničiny. Pôsobením hydroxidu sodného na buničinu vzniká alkalicelulóza, ktorá sa nechá určitý čas predzrievať. Potom sa mieša so sirouhlíkom a reakciou týchto 2 látok sa mení na xantogenan celulózy. Rozpúšťa sa v zriedenom roztoku hydroxidu sodného a vzniká priadny roztok viskóza, ktorý sa nechá zrieť [...]

Živočíšne vlákna Vlna

15.03.2012

Rozoznávame niekoľko plemien, ktoré sa vyvinuli z doteraz žijúcich predkov ovce a to muflóna. Na vývoj týchto plemien mali vplyv ďalšie činitele napr: klimatické podmienky a rozdielna výživa. Z hľadiska kvality vlny sa rozdeľujú plemená oviec na: 1.)ovce s pravou vlnou 2.)ovce s srsticovou vlnou 3.)ovce s zmiešanou vlnou Z hľadiska jemnosti vlny sa plemená oviec [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Dušan

V tomto blogu by som sa chcel venovať odevnej technologií

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 47916x
Priemerná čítanosť článkov: 5324x

Autor blogu

Kategórie