Založ si blog

Živočíšne vlákna Vlna

Rozoznávame niekoľko plemien, ktoré sa vyvinuli z doteraz žijúcich predkov ovce a to muflóna. Na vývoj týchto plemien mali vplyv ďalšie činitele napr: klimatické podmienky a rozdielna výživa.

Z hľadiska kvality vlny sa rozdeľujú plemená oviec na:

1.)ovce s pravou vlnou

2.)ovce s srsticovou vlnou

3.)ovce s zmiešanou vlnou

Z hľadiska jemnosti vlny sa plemená oviec rozdeľujú na:

1.)ovce s jemnou vlnou(všetky merinové ovce)

2.)ovce s polojemnou vlnou

3.)ovce s polohrubou vlnou(u nás plemená oviec oviec s zmiešanou vlnou- ovca valašská, v Čechách- ovca šumavská)

Chemické zloženie vlneného vlákna: podstatnou časťou je takzvaný keratín ktorý obsahuje:

50,5% uhlíka

7,3% sodíka

20,61-23,11% kyslíka

17,71-21%dusíka

1,5-4%síry

Produkčné oblasti vlny:

Európske vlny nemajú pre svetový trh väčší význam pretože celá produkcia vlny s tejto oblasti nestačí spravidla uspokojiť ani domácu spotrebu. Sú to vlny rozličných kvalít i farieb.

Anglické vlny: sú to vlny dlhé, lesklé, hrubé

Maďarské vlny: sú jemné, merinové

Východné vlny: patria sem vlny Ruské, Čínske, Mongolské

Zámorské vlny: najväčším producentom zámorských vĺn je Austrália. Chovajú sa tu prevažne merinové vlny.

Novozélandské vlny: sú to polojemné vlny, majú charakteristické žltkasté zafarbenie ktoré sa nedá ani praním odstrániť

Juhoafrické vlny: sú väčšinou jemné merinové

Vlastnosti vlny:

Dĺžka: vlnených vlákien je prirodzená a absolútna. Prirodzená dĺžka je dĺžka vlákna v pôvodnom oblučikovanom stave. Absolútna dĺžka je skutočná dĺžka vlákna po narovnaní oblúčikov. Dĺžka sa pohybuje od 30 do 250mm.

Jemnosť: sa udáva v mikrometroch. Vlna z rôznych druhov oviec má jemnosť od 10 do 60 mikrometrov. Podľa jemnosti sa vlna pri triedení zaraďuje do takzvaných jemnostných tried. V praxi sa používajú dve jemnostné stupnice: Bradfortská a Stredoeurópska.

Ohmat: je rôzny podľa druhu a kvality vlny, mäkkosť ohmatu závisí od jemnosti vlny a od množstva tuku ktorý vlna obsahuje.

Navlhavosť: vysušená vlna zo začiatku príjma veľmi rýchlo vlhkosť z okolitého prostredia, neskôr sa táto rýchlosť zmenšuje, až po dosiahnutí určitej rovnováhy, ktorá závisí od okamžitej vlhkosti vzduchu. Suchá vlna príjma v bežných podmienkach 17 až 18% vlhkosti. Povolená obchodná vlhkosť mykanej vlny je 17%, česanej vlny 18,25%.

Plstivosť vlny: je schopnosť vytvoriť plsť a tak dodať tkanine väčšiu hustotu, pevnosť, hrejivosť i trvanlivosť. Plstivosť vlny umožňuje jej šupinkový povrch.

Farba: býva biela, alebo žltkastá

 

Minerálne vlákna

18.03.2012

Azbest Je to dôležitá nerastná surovina ktorá sa dá spriadať. Najväčšie množstvo azbestu sa dobýva v Kanade, v menšom množstve v Južnej Afrike a v Severnej Amerike. Má sivú, zelenú alebo hnedú farbu. Kanadský azbest je takmer biely, africký je modrastý. Dá sa rozdeliť na vlákna 10 až 80mm dlhé. Vlastnosti azbestového vlákna: Vlákna sa rozpúšťajú pri teplote [...]

Vlákna z prírodných polymérov

18.03.2012

Regenerovaná celulóza – Viskózové vlákna Vyrábajú sa z buničiny. Pôsobením hydroxidu sodného na buničinu vzniká alkalicelulóza, ktorá sa nechá určitý čas predzrievať. Potom sa mieša so sirouhlíkom a reakciou týchto 2 látok sa mení na xantogenan celulózy. Rozpúšťa sa v zriedenom roztoku hydroxidu sodného a vzniká priadny roztok viskóza, ktorý sa nechá zrieť [...]

Ľan

14.03.2012

Ľanové vlákno je jedným z najstarších pradív. Najstaršie doklady o spracovaní ľanu pochádzajú z Egypta, kde sa ľan pestoval už v 4 tisícročí p.n.l. Odtiaľ sa pestovanie ľanu rozšírilo po celej Európe. V súčasnosti sa ľan pestuje ako priemyselná plodina v miernom pásme zemegule, kde je primerané vlhké podnebie. U nás sa pestuje najviac v hornatých krajoch, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Dušan

V tomto blogu by som sa chcel venovať odevnej technologií

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 48191x
Priemerná čítanosť článkov: 5355x

Autor blogu

Kategórie