Založ si blog

Vlastnosti textílnych vlákien

Ak chceme správne hodnotiť spracúvaný materiál, musíme poznať jeho jednotlivé vlastnosti. Pri zisťovaní kvality a použiteľnosti textílnych vlákien sú rozhodujúce ich vlastnosti napr: jemnosť, dĺžka, pevnosť, ťažnosť, ohmat, navlhavosť, farba, lesk a podobne.

Jemnosť: čiže hrúbka vlákien sa udáva v tisícinách milimetra, táto vlastnosť je dôležitá najmä pri pradení priadzí.

Dĺžka: má vplyv na spriadatelnosť priadze,lepšie sa spriadajú a držia spolu dlhšie vlákna.

Pevnosť: má veľký význam, lebo vlákna sú pri spracovaní a aj v hotovom výrobku veľmi namáhané na ťah.

Ťažnosť a pružnosť: pojmom ťažnosť vyjadrujeme predĺženie vlákna až po okamih pretrhnutia. Pružnosť alebo elastickosť je schopnosť vlákien vrátiť sa do pôvodného stavu.

Ohmat: textílnych vlákien je dôležitým činiteľom pri posudzovaní ich kvality. Príjemný alebo nepríjemný pocit ohmatu závisí od jemnosti, tvrdosti povrchu a čistoty vlákien. Rozoznávame ohmat mäkký, hrubý, drsný, hrejivý, chladivý, vlhký, suchý a pod.

Navlhavosť: je schopnosť príjmať vlhkosť z ovzdušia, vlhkosť je dôležitá pri spracúvaní textílnych materiálov. Suchý materiál sa láme, ťažko sa spracúva a zhoršuje kvalitu výrobku.

Farba: textílne vlákna majú rozličnú farbu podľa ktorej môžeme niekedy určiť aj druh suroviny. V surovom stave je farba najčastejšie biela prípadne so žltkastým, hnedastým, sivastým odtieňom. Niektoré druhy živočíšnych vlákien sú aj farebné (hnedé, sivé, čierne). Najcennejšia je biela farba, lebo biele vlákna môžeme použiť nielen na výrobu bielych výrobkov, ale môžeme ich aj farbiť na ľubovolné jasné odtiene.

Lesk: závisí od povrchu vlákna, čím je vlákno hladšie tým je lesklejšie. Lesk môže byť malý, stredný, hodvábny, sklený a podobne.

Minerálne vlákna

18.03.2012

Azbest Je to dôležitá nerastná surovina ktorá sa dá spriadať. Najväčšie množstvo azbestu sa dobýva v Kanade, v menšom množstve v Južnej Afrike a v Severnej Amerike. Má sivú, zelenú alebo hnedú farbu. Kanadský azbest je takmer biely, africký je modrastý. Dá sa rozdeliť na vlákna 10 až 80mm dlhé. Vlastnosti azbestového vlákna: Vlákna sa rozpúšťajú pri teplote [...]

Vlákna z prírodných polymérov

18.03.2012

Regenerovaná celulóza – Viskózové vlákna Vyrábajú sa z buničiny. Pôsobením hydroxidu sodného na buničinu vzniká alkalicelulóza, ktorá sa nechá určitý čas predzrievať. Potom sa mieša so sirouhlíkom a reakciou týchto 2 látok sa mení na xantogenan celulózy. Rozpúšťa sa v zriedenom roztoku hydroxidu sodného a vzniká priadny roztok viskóza, ktorý sa nechá zrieť [...]

Živočíšne vlákna Vlna

15.03.2012

Rozoznávame niekoľko plemien, ktoré sa vyvinuli z doteraz žijúcich predkov ovce a to muflóna. Na vývoj týchto plemien mali vplyv ďalšie činitele napr: klimatické podmienky a rozdielna výživa. Z hľadiska kvality vlny sa rozdeľujú plemená oviec na: 1.)ovce s pravou vlnou 2.)ovce s srsticovou vlnou 3.)ovce s zmiešanou vlnou Z hľadiska jemnosti vlny sa plemená oviec [...]

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Dušan

V tomto blogu by som sa chcel venovať odevnej technologií

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 48214x
Priemerná čítanosť článkov: 5357x

Autor blogu

Kategórie