Vlastnosti textílnych vlákien

1. januára 2012, Dušan, Nezaradené

Ak chceme správne hodnotiť spracúvaný materiál, musíme poznať jeho jednotlivé vlastnosti. Pri zisťovaní kvality a použiteľnosti textílnych vlákien sú rozhodujúce ich vlastnosti napr: jemnosť, dĺžka, pevnosť, ťažnosť, ohmat, navlhavosť, farba, lesk a podobne.

Jemnosť: čiže hrúbka vlákien sa udáva v tisícinách milimetra, táto vlastnosť je dôležitá najmä pri pradení priadzí.

Dĺžka: má vplyv na spriadatelnosť priadze,lepšie sa spriadajú a držia spolu dlhšie vlákna.

Pevnosť: má veľký význam, lebo vlákna sú pri spracovaní a aj v hotovom výrobku veľmi namáhané na ťah.

Ťažnosť a pružnosť: pojmom ťažnosť vyjadrujeme predĺženie vlákna až po okamih pretrhnutia. Pružnosť alebo elastickosť je schopnosť vlákien vrátiť sa do pôvodného stavu.

Ohmat: textílnych vlákien je dôležitým činiteľom pri posudzovaní ich kvality. Príjemný alebo nepríjemný pocit ohmatu závisí od jemnosti, tvrdosti povrchu a čistoty vlákien. Rozoznávame ohmat mäkký, hrubý, drsný, hrejivý, chladivý, vlhký, suchý a pod.

Navlhavosť: je schopnosť príjmať vlhkosť z ovzdušia, vlhkosť je dôležitá pri spracúvaní textílnych materiálov. Suchý materiál sa láme, ťažko sa spracúva a zhoršuje kvalitu výrobku.

Farba: textílne vlákna majú rozličnú farbu podľa ktorej môžeme niekedy určiť aj druh suroviny. V surovom stave je farba najčastejšie biela prípadne so žltkastým, hnedastým, sivastým odtieňom. Niektoré druhy živočíšnych vlákien sú aj farebné (hnedé, sivé, čierne). Najcennejšia je biela farba, lebo biele vlákna môžeme použiť nielen na výrobu bielych výrobkov, ale môžeme ich aj farbiť na ľubovolné jasné odtiene.

Lesk: závisí od povrchu vlákna, čím je vlákno hladšie tým je lesklejšie. Lesk môže byť malý, stredný, hodvábny, sklený a podobne.