Ľan

14. marca 2012, Dušan, Nezaradené

Ľanové vlákno je jedným z najstarších pradív. Najstaršie doklady o spracovaní ľanu pochádzajú z Egypta, kde sa ľan pestoval už v 4 tisícročí p.n.l. Odtiaľ sa pestovanie ľanu rozšírilo po celej Európe. V súčasnosti sa ľan pestuje ako priemyselná plodina v miernom pásme zemegule, kde je primerané vlhké podnebie. U nás sa pestuje najviac v hornatých krajoch, hoci sa mu oveľa lepšie darí v rovných nížinách. Ľan vypestovaný v prímorských krajoch sa vyznačuje jemným vláknom v dôsledku vlhkého podnebia, napr. belgické a írske ľany. Vnútrozemské ľany majú hrubšie vlákna.

Druhy ľanu:

1.)ľan priadny– dorastá do výšky 60-80cm, okrem ľanových vlákien poskytuje aj semeno ktoré obsahuje až 36% oleja

2.)ľan olejný– pestuje sa najmä pre semeno, ktoré obsahuje až 40% oleja

3.)ľan olejopriadny– vypestoval sa krížením olejnatých a priadnych ľanov

Vlastnosti ľanového vlákna:

Čistota vlákna– má vplyv na spriadateľnosť a ľahšie spracovanie. Znečistené vlákno sa zle spracúva a môže sa použiť iba na horšie a hrubšie výrobky

Dĺžka– technická dĺžka vlákien nemá klesnúť pod 30cm

Mäkkosť– posudzuje sa hmatom. Ľanové vlákna sú na ohmat vláčne. Pri dotyku máme pocit chladu ktorý zapríčiňuje ich dobrú vodivosť tepla.

Navlhavosť– je veľká, dovolená vlhkosť vlákien je 12%

Farba– kvalitné vlákno má rovnomernú farbu sivú, sivohnedú až žltkastú

Lesk-je veľký až hodvábny