Vlákna z prírodných polymérov

18. marca 2012, Dušan, Nezaradené

Regenerovaná celulóza – Viskózové vlákna

Vyrábajú sa z buničiny. Pôsobením hydroxidu sodného na buničinu vzniká alkalicelulóza, ktorá sa nechá určitý čas predzrievať. Potom sa mieša so sirouhlíkom a reakciou týchto 2 látok sa mení na xantogenan celulózy. Rozpúšťa sa v zriedenom roztoku hydroxidu sodného a vzniká priadny roztok viskóza, ktorý sa nechá zrieť a potom sa zvlhčuje. Vlákna v plastickom stave sa predlžujú a ďalej upravujú, vypierajú, odsirujú prípadne bielia.

Vlastnosti:

Pevnosť: je nižšia ako pri bavlnených vláknach, má malú odolnosť proti oderu, má malý sklon k vytváraniu žmolkov. Tvarová stálosť a elastickosť sú nízke.

Navlhavosť: má veľkú a aj napučí.

Tepelná odolnosť: je pomerne malá, taví sa pri teplote 175-200 stupňov. Teplota vzplanutia 230-270 stupňov, rýchlo horí jasným plameňom a zapácha po zhorenom papieri, popol sivobiely.

Použitie:

Používa sa prevažne ako podšívková tkanina. Mieša sa s inými druhmi vlákien( bavlna, vlna). Z toho sa vyrába vrchné ošatenie a bielizeň. V spojení s syntetickými vláknami dostávajú viskózové vlákna príjemný ohmat. Aj na výrobu netkaných výstužových, výplňových a otepľovacích rún. V technickej oblasti pri výrobe klinových remeňov, hadíc.