Založ si blog

Vlákna z prírodných polymérov

Regenerovaná celulóza – Viskózové vlákna

Vyrábajú sa z buničiny. Pôsobením hydroxidu sodného na buničinu vzniká alkalicelulóza, ktorá sa nechá určitý čas predzrievať. Potom sa mieša so sirouhlíkom a reakciou týchto 2 látok sa mení na xantogenan celulózy. Rozpúšťa sa v zriedenom roztoku hydroxidu sodného a vzniká priadny roztok viskóza, ktorý sa nechá zrieť a potom sa zvlhčuje. Vlákna v plastickom stave sa predlžujú a ďalej upravujú, vypierajú, odsirujú prípadne bielia.

Vlastnosti:

Pevnosť: je nižšia ako pri bavlnených vláknach, má malú odolnosť proti oderu, má malý sklon k vytváraniu žmolkov. Tvarová stálosť a elastickosť sú nízke.

Navlhavosť: má veľkú a aj napučí.

Tepelná odolnosť: je pomerne malá, taví sa pri teplote 175-200 stupňov. Teplota vzplanutia 230-270 stupňov, rýchlo horí jasným plameňom a zapácha po zhorenom papieri, popol sivobiely.

Použitie:

Používa sa prevažne ako podšívková tkanina. Mieša sa s inými druhmi vlákien( bavlna, vlna). Z toho sa vyrába vrchné ošatenie a bielizeň. V spojení s syntetickými vláknami dostávajú viskózové vlákna príjemný ohmat. Aj na výrobu netkaných výstužových, výplňových a otepľovacích rún. V technickej oblasti pri výrobe klinových remeňov, hadíc.       

Minerálne vlákna

18.03.2012

Azbest Je to dôležitá nerastná surovina ktorá sa dá spriadať. Najväčšie množstvo azbestu sa dobýva v Kanade, v menšom množstve v Južnej Afrike a v Severnej Amerike. Má sivú, zelenú alebo hnedú farbu. Kanadský azbest je takmer biely, africký je modrastý. Dá sa rozdeliť na vlákna 10 až 80mm dlhé. Vlastnosti azbestového vlákna: Vlákna sa rozpúšťajú pri teplote [...]

Živočíšne vlákna Vlna

15.03.2012

Rozoznávame niekoľko plemien, ktoré sa vyvinuli z doteraz žijúcich predkov ovce a to muflóna. Na vývoj týchto plemien mali vplyv ďalšie činitele napr: klimatické podmienky a rozdielna výživa. Z hľadiska kvality vlny sa rozdeľujú plemená oviec na: 1.)ovce s pravou vlnou 2.)ovce s srsticovou vlnou 3.)ovce s zmiešanou vlnou Z hľadiska jemnosti vlny sa plemená oviec [...]

Ľan

14.03.2012

Ľanové vlákno je jedným z najstarších pradív. Najstaršie doklady o spracovaní ľanu pochádzajú z Egypta, kde sa ľan pestoval už v 4 tisícročí p.n.l. Odtiaľ sa pestovanie ľanu rozšírilo po celej Európe. V súčasnosti sa ľan pestuje ako priemyselná plodina v miernom pásme zemegule, kde je primerané vlhké podnebie. U nás sa pestuje najviac v hornatých krajoch, [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Dušan

V tomto blogu by som sa chcel venovať odevnej technologií

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 48225x
Priemerná čítanosť článkov: 5358x

Autor blogu

Kategórie