Založ si blog

Prírodné vlákna rastlinného pôvodu Vlákna zo semien- bavlna

Bavlna je dôležitý textilný materiál známy od pradávna. Bavlnené vlákna spriadali v Indií,Číne a neskôr v Egypte. Aj Aztékovia v Mexiku a Inkovia v Južnej Amerike poznali bavlnu už veľmi dávno. V 5. storočí pred našim letopočtom prichádza bavlna do južnej a východnej Európy.

Bavlna je najpoužívanejší rastlinný, textilný materiál, lebo jej vlákna majú veľa cenných vlastností a dajú sa veľmi dobre spriadať.

Bavlna je jemné vlákno, ktoré vyrastá na povrchu semena bavlníka(gossypium). Bavlnník rastie najlepšie v teplom podnebí s teplotou 20 až 30 stupňou Celzia. Pestuje sa prevažne ako 1 ročná rastlina vysoká 60 až 80cm,ako 2 až 4 ročný ker vysoký 100 až 200cm,alebo ako viacročný strom vysoký 2 až 6 metrov.

Pestovateľské oblasti: Uzbekistan,USA,Čína,India,Mexiko,Egypt,Pakistan,Brazília

Najušľachtilejší a najkvalitnejší druh bavlny na svete je Sea Island. Táto bavlna je veľmi dlhá(55mm),veľmi jemná, pravidelná, z veľkým počtom zákrutov. Farbu ma jasno žltkastú.

Chemické zloženie bavlneného vlákna: bavlna je takmer čistá buničina-celulóza.

Zloženie normálnej surovej bavlny: celulóza 87-91%,voda 6,5-7,7%,bezdusikaté látky 0,5-0,6%, bielkoviny 0,5-1,5%,vosk a tuky 0,4-0,6%,prírodné farbivo veľmi malé množstvo.

Bavlnené vlákno sa skladá z dvoch častí: primárnej a sekundárnej.

Vo vnútri vlákna je dutina (lúmen) ktorá je vyplnená vzduchom. Zrelé a zdravé vlákno je sploštené s hrubšími okrajmi a určitým počtom zákrutov.

Vlastnosti bavlneného vlákna:

Jemnosť– čím dlhšie je bavlnené vlákno, tým je jemnejšie

Dĺžka– má veľký význam pre pradenie, môže byť Krátkovláknité od 25 do 35mm

Strednovláknité 35mm

Dlhovláknité nad 35mm

Ohmat- je mäkký a hrejivý

Pevnosť v ťahu– veľká od 3 do 10 pondov

Ťažnosť– pomerne malá(priemerne 6 až 10%)

Pružnosť– je malá, ale najväčšia z rastlinných vlákien

Navlhavosť– je veľmi dobrá( z prostredia môže prijať až 25% vody)

Povrchová navlhavosť je 8,5%

Lesk– je väčšinou matný

Minerálne vlákna

18.03.2012

Azbest Je to dôležitá nerastná surovina ktorá sa dá spriadať. Najväčšie množstvo azbestu sa dobýva v Kanade, v menšom množstve v Južnej Afrike a v Severnej Amerike. Má sivú, zelenú alebo hnedú farbu. Kanadský azbest je takmer biely, africký je modrastý. Dá sa rozdeliť na vlákna 10 až 80mm dlhé. Vlastnosti azbestového vlákna: Vlákna sa rozpúšťajú pri teplote [...]

Vlákna z prírodných polymérov

18.03.2012

Regenerovaná celulóza – Viskózové vlákna Vyrábajú sa z buničiny. Pôsobením hydroxidu sodného na buničinu vzniká alkalicelulóza, ktorá sa nechá určitý čas predzrievať. Potom sa mieša so sirouhlíkom a reakciou týchto 2 látok sa mení na xantogenan celulózy. Rozpúšťa sa v zriedenom roztoku hydroxidu sodného a vzniká priadny roztok viskóza, ktorý sa nechá zrieť [...]

Živočíšne vlákna Vlna

15.03.2012

Rozoznávame niekoľko plemien, ktoré sa vyvinuli z doteraz žijúcich predkov ovce a to muflóna. Na vývoj týchto plemien mali vplyv ďalšie činitele napr: klimatické podmienky a rozdielna výživa. Z hľadiska kvality vlny sa rozdeľujú plemená oviec na: 1.)ovce s pravou vlnou 2.)ovce s srsticovou vlnou 3.)ovce s zmiešanou vlnou Z hľadiska jemnosti vlny sa plemená oviec [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Dušan

V tomto blogu by som sa chcel venovať odevnej technologií

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 48193x
Priemerná čítanosť článkov: 5355x

Autor blogu

Kategórie